Herve Hoen - Poule de Herve

Toekomst van het Mergelland hoen

Om het Mergelland Hoen in stand te houden is dringend een gericht fokbeleid en uitbreiding van de populatie noodzakelijk. Het Genootschap van het Herve / Mergelland Hoen werkt nauw samen met de “Société Des Eleveurs de la Poule de Herve”, actief aan Belgische zijde, om het Mergelland Hoen voor uitsterven te behoeden en weer terug te brengen in haar oorspronkelijke verspreidingsgebied, waaronder het Zuid-Limburgse Mergelland. Middels het opzetten van een fokkerijorganisatie en stamboek en het definiëren van fokdoelen, zal de populatie zich naar verwachting in haar oorspronkelijke leefgebied weer kunnen uitbreiden. Fokkers en hoenderliefhebbers kunnen contact opnemen met het Genootschap wanneer zij het ras actief willen promoten en in stand houden. 

Het Genootschap zal het collectieve merk “Mergelland Hoen” gaan beheren, in samenhang met de aandachtspunten: ‘behoud van het Mergelland Hoen’, ‘het behoud van traditionele streekproducten’, en ‘het behoud van gastronomische tradities’.

Tot slot worden speciale fiets-, wandel- en tourroutes ontwikkeld langs de plaatsen waar het Mergelland Hoen bij particulieren en boerderijen bewonderd kunnen worden.

 


Film

Onderstaand twee oude filmfragmenten opgenomen in 1929 te Houthem-Valkenburg en in 1932 te Noorbeek.  Deze twee filmfragmenten geven een blik in het verleden. Het Mergelland Hoen is anno 2012 weer terug thuis is in ons Mergelland. Het derde filmpje geeft een impressie van het ophalen van de eerste hoenders in het land van Herve.