Herve Hoen - Poule de Herve

Recept: Mergelland Hoen uit een Kuiloven

In de uitzending van donderdag zag u de Keukenprinsen een heerlijke Mergellandhoen klaarmaken in een Kuiloven. Hieronder kunt u het recept vinden:
 

Benodigdheden:

- Mooie hele kip
- Bospaddenstoelen
- Knoflook, tijm, rozemarijn
- Peper en zout
- Citroen
- Stro
- Jute zak
- Stenen
- Ui
- Vergeten groenten

 

Bereidingswijze:
1. Zorg voor een mooie kip. Het liefst natuurlijk eentje die een goed leven achter de rug heeft. In het item gebruikt men een Mergellandhoen. De huid van de kip wordt met de hand los ‘gemasseerd’ van het vlees.

2. Tussen het vel en het vlees brengen we een kruidenmengsel aan. Dat kun je maken van bospaddenstoelen, knoflook, tijm, rozemarijn, zout, peper en een beetje olie. Het mengsel moet erg fijn gesneden zijn

3. Voor de vulling van de kip kun je grofgesneden ui, knoflook, citroen, tijm, rozemarijn, peper en zout gebruiken. Daarmee vul je de buikholte

4. Maak een vuur in een kuil en laat dit branden met enkele stenen er in. Laat het geheel branden totdat de stenen gloedheet zijn en er nog kooltjes over zijn. Daarna haal je de stenen uit het vuur.

5. Bedek de kooltjes met vochtig stro. Het geheel gaat vanzelf stomen en daar leg je de kip op. Vervolgens bedek je de kip met meer vochtig stro en daarbovenop komen de warme stenen.

6. Dit geheel bedek je met de jute zak. Daaroverheen schep je wat grond. Vervolgens laat je de 'oven' zo'n twee uur zijn werk doen.

7. Haal de kip onder het stro vandaan en maak hem een schoon. Als er nog een beetje stro blijft zitten is dat geen ramp. De kip is heerlijk om te serveren met een portie vergeten groenten.


Eet smakelijk!

Terug