Herve Hoen - Poule de Herve

Opening “Mergelland Hoenderhofje Lutterade”

Op zaterdag 24 mei 2014 om 18.00 uur vond de feestelijke opening plaats van het “Mergelland Hoenderhofje Lutterade” van kippenliefhebber Michel van Moerkerk aan de Groenstraat 174 in Geleen. Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen verricht de officiële opening door enkele fokdieren in het hoenderhofje te plaatsen.
 
Hiermee geeft het stadsbestuur van Sittard–Geleen het belang aan van het behoud van het levend cultureel erfgoed. Door de opkomst van meer productievere kippenrassen is het Mergelland Hoen vanaf de jaren 1960 uit ons Zuid – Limburgse land verdwenen. Deze hoendersoort kent zijn oorsprong vanaf eind 19-de eeuw net over de Belgische grens in het Land van Herve. Sittard-Geleen heeft vanaf nu een heus erkend fokstation voor het Mergelland Hoen. Mergelland Hoenderhofjes zijn de erkende fokcentra van het Mergelland Hoen.

In 2013 vonden door gerichte fok door de erkende hoenderhofjes van het Mergelland hoen circa 430 hoenders weer een plekje in de vele tuinen en op de erven in Zuid –Limburg. Maar ook ver daarbuiten. Inmiddels staan er in 2014 meer dan 600 hoenders bij het Genootschap Herve/Mergellandhoen op de wachtlijst geregistreerd. Een ware uitdaging voor de hoenderhofjeshouders, de erkende fokcentra van het Genootschap, om aan deze vraag te kunnen voldoen. Hiermee krijgt het Mergelland Hoen weer vaste bodem in ons Limburgse land.

Terug