Herve Hoen - Poule de Herve

Limburgers introduceren het Mergellandhoen
Een groepje Limburgse fokkers heeft op de Dag van het Leven Erfgoed in Arnhem de eerste Mergellandhoenders getoond aan het publiek. Het ras vindt aansluiting bij de zeldzame Waalse Poule de Herve.
 
"Een kip met een zachte g'', grapt voorzitter Ton Wanders van de Stichting Genootschap Herve/Mergellander Hoen. Toch is de introductie van het nieuwe ras een zeer serieuze aangelegenheid. Het grensoverschrijdende Herve hoen - in het Nederlandse deel van Limburg het Mergellandhoen genoemd - hoort van oudsher thuis in het gebied tussen Maastricht, Aken en Luik. In het Nederlandstalige deel van dit gebied was het echter uitgestorven. In het Waalse deel bevindt zich nog een zeer beperkt aantal fokkers met niet meer dan tweehonderd ouderdieren in drie kleurslagen: zwart, koekoek en gezoomd blauw

Volgens Wanders is het zeer de moeite waard deze streekeigen kip bij Zuid-Limburgs fokkers onder te brengen, zodat het ras ook vanuit Nederland weer nieuwe impulsen krijgt. Inmiddels hebben zeventig pluimveeliefhebbers belangstelling getoond. Ze gaan met het Genootschap Herve/Mergellandhoen en Waalse fokkers werken aan een gezamenlijk fokprogramma.

Mergellandhoen    Mergellandhoen
Terug